Kertu (Love is Blind)

Direkte fra filmfestivalene i Gøteborg og Tromsø kommer denne baltiske filmperlen til Cinemateket. Filmen har ikke fått norsk kinodistribusjon ennå, så gå ikke glipp av denne sjansen til å se Kertu på stort lerret. Jan Erik Holst innleder på visningen fredag 21. februar kl 18.00.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Kertu
Nasjonalitet:
Estland
Produsert:
2013
Regi:
Ilmar Raag
Språk:
Estisk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
1t 37min
Med:
Mait Malmsten, Ursula Ratasepp, Külliki Saldre

Filmen er en kjærlighetshistorie om en kvinnes rett til å ta egne avgjørelser. Den strenge faren og hans påvirkning på datteren skildres med komedie og drama. Fra å være en sosialrealistisk film utvikler den seg til bli et sterkt drama med en uventet vending i dramaturgien.

Bør komme på kino

I artikkelen «Nordiske filmperler som bør komme på kino» i Rushprint skriver Oda Bahr begeistret om Kertu:

«Som del av Kritikeruka oppdaget jeg den nydeligste, morsomste og mest nervepirrende kjærlighetshistorien jeg har sett på lenge, Kertu (2013), regissert av Ilmar Raag. På engelsk har filmen den misvisende tittelen Love is blind, misvisende fordi det tvert imot handler om en kjærlighet som er ekstra klartseende. Dette minner mer om det kanskje vakreste kjærlighetsdiktet til Halldis Moren Vesaas, «Lyset», hvor kjærligheten blir til ei lykt i hånda som hjelper deg å se og forstå den andres mørkeste kroker.»

Handlingen

På en øy i den estiske skjærgården bor den stille og sjenerte Kertu og hennes strenge familie. Den unge kvinnen ønsker å endre på livet sitt, og en dag sender hun et postkort til stedets sjarmør, den lett alkoholiserte Villule. På morgenen etter Sankthansaften kommer landsbyinnbyggernes fordommer til uttrykk når Kertu blir funnet skjelvende under Villule sin seng. Innbyggerne bestemmer seg tidlig for å tro det verste om Villule. Men sannheten ser noe annerledes ut. Hva skjedde egentlig denne natten?

Publikumspriser

Regissør Illmar Raag er godt kjent i Norden for sine to tidligere filmer Klassen og En Lady i Paris (med Jeanne Moreau i hovedrollen). Kertu, som han også har skrevet selv, har vunnet publikumspriser på flere festivaler, blant annet i Lübeck.

Spesialvisninger på Cinemateket

Cinemateket arrangerer denne programperioden visninger av tre filmer som trolig ikke blir satt opp på andre norske kinoer. De to andre filmene er japanske Why Don't You Play In Hell? og Lynn Sheltons Touchy Feely.

Kommentarer

/ Alle kommentarer