Kalde spor

Kalde spor, 1962, regi: Arne Skouen

Krigsvinteren 1944: Oddmund befinner seg på en hytte på vidda sammen med en konvoi på tolv flyktninger som han skal lose ut til kysten, hvor en båt venter. Været er bra og konvoien er i tidsnød, men Oddmund nøler med å dra videre. Han venter på kjæresten Ragnhild. Planen er at han og Ragnhild skal flykte ut av landet sammen med de andre.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Kalde spor
Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
Norge
Produsert:
1962
Regi:
Arne Skouen
Format:
35mm
Språk:
Norsk
Tekstet:
Utekstet
Spilletid:
1t 36min
Med:
Toralv Maurstad, Henny Moan, Alf Malland

Relatert

Vi opplever for tiden noe ustabilitet på systemet for salg av billetter på nett (cinemateket.no og filmweb.no). Dersom du opplever problemer, kan du i stedet reservere billetter ved å sende en e-post til billett@nfi.no

I e-posten må du gi oss følgende opplysninger:

  • Film
  • Dato/tidspunkt

Ved reservasjon per e-post vil du få et referansenummer tilsendt på e-post, som du oppgir ved henting av billettene. Opplys samtidig om hva slags type billetter du ønsker (medlem/ikke medlem). Betaling ved henting.

Synopsis

Når Ragnhild endelig kommer til hytta, har det i mellomtiden blåst opp til storm, men konvoien er likefullt tvunget til å legge avgårde. Ragnhild får problemer i uværet og Oddmund blir nødt til å bringe henne hjem. Underveis møter de Tormod, en bekjent som har fulgt etter fordi han er bekymret for Ragnhild. Tormod tar på seg oppgaven å eskortere Ragnhild hjem. Oddmund kan dermed snu for å innhente konvoien, men han nøler – han er redd for å miste Ragnhild til Tormod, som han har grunn til å betrakte som en rival. Nølingen gjør at Tormod aldri finner konvoien igjen. Først våren etter dukker tolv lik opp fra snøen, og etter krigen blir en minnestein reist på stedet. Bare tre mennesker kjenner sannheten om de tolv ofrene. En av dem, Oddmund, forsvinner utenlands.

Å bli fri fra skyld

Femten år senere vender Oddmund tilbake i et forsøk på å bli fri fra skyldfølelsen som har naget ham siden dengang. For å avgjøre skyldspørsmålet og ta et endelig oppgjør med fortiden, oppsøker han Ragnhild og Tormod og fjellet, i håp om at de siste bitene av sannheten skal falle på plass.

Skouen og Borgen

Skouen skrev manuset til dette tette dramaet i samarbeid med Johan Borgen. Sønstevolds musikalske bidrag er fint avstemt til fotograf Sørensens storslagne sort-hvite skildring av den norske fjellheimen i dens svært skiftende gevanter. Rammen om filmen er spesifikt norsk, men dens allenngyldige appell sørget for at den også vakte oppsikt i utlandet. En begeistret Tom Milne i filmtidsskriftet Sight and Sound hyllet Kalde Spor som «en fremragende studie i skyldfølelsens besettelse».

Kommentarer

/ Alle kommentarer