XXY

Ti år etter den ble lansert er XXY fortsatt en intim og sterk filmopplevelse med en tematikk som på ingen måte har mistet sin aktualitet.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
XXY
Nasjonalitet:
Argentina
Produsert:
2007
Regi:
Lucía Puenzo
Format:
35mm
Språk:
Spansk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 26min
Med:
Ricardo Darin, Ines Efron, Martin Piroyanski

15 år gamle Alex bor sammen med sine foreldre i en liten kystby i Uruguay. De har flyttet hit fra Buenos Aires i Argentina fordi faren til Alex er marinbiolog og skal jobbe videre med sin forskning – men også for å skåne Alex og familien fra ryktene om dem. Alex er nemlig ikke som alle andre 15-åringer. Hun er født med det legene kaller uklare kjønnskarakteristika, eller interseksualitet. Til nå har hun stagget utviklingen av maskuline trekk, men så nekter Alex å fortsette medisineringen. Alex’ storm av hormoner og opprør sliter på familien, og nå ønsker de at Alex skal foreta et valg. Til den lille byen kommer derfor kirurgen Juan og hans kone Erika, gamle venner av familien, og deres sønn Alvaro som er på alder med Alex. Ganske umiddelbart aner vi en tiltrekning mellom Alex og Alvaro, og stemningen hetes raskt opp. Inés Efron er gnistrende god i rollen som Alex, og fanger dualiteten i tenåringen på en mesterlig måte.

Besnærende

XXY viser med all tydelighet hvor kompleks vår identitet er, og hvordan identitet er tett knyttet til kjønn og seksualitet. Men filmen viser også hvordan tradisjonelle kjønnskonvensjoner fortsatt er normen, og hvilke konsekvenser det får å bryte med det normative. Det tvetydige i naturen ligger som et kledelig visuelt bakteppe filmen igjennom, og minner oss på at verden ikke kun kan oppfattes i sort-hvitt. Puenzo vant Kritikerprisen i Cannes i 2007 for denne stilsikre og besnærende debutfilmen.

Kommentarer

/ Alle kommentarer