Blade Runner

Blade Runner, 1982, regi: Ridley Scott

Ridley Scotts klassiker Blade Runner er en filmatisering av den originale forfatteren Philip K. Dicks roman «Do Androids Dream of Electric Sheep». Vi viser også denne gang 1992- versjonen, da 82-kopien viste seg å ikke være tilgjengelig.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
15 år
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
1992
Regi:
Ridley Scott
Format:
35mm
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 57min
Med:
Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, Daryl Hannah

Dette er en historie om menneskelignende androider (roboter) som gjør opprør mot sine herrer for å søke sitt innerste selv. Mot seg har de en moralsk korrumpert jordkultur som synger på siste verset. Myndighetene hyrer politimannen Rick Deckard (Harrsion Ford) til å ta seg av de uønskede gjestene. Han er spesialist på å uskadeliggjøre roboter. Men etter hvert som den voldsomme forfølgelsen skrider fram, blir Deckard mer og mer i tvil om berettigelsen av sin egen arbeidsoppgave. Har han egentlig den moralske retten på sin side?

Moralsk fabel

Blade Runner har ytre sett stiltrekk fra 40- og 50-tallets film noir, og som i film noir er dette en moralsk fabel om et storbysamfunn i oppløsning. Denne gang handler det imidlertid om maskiner som har et varmere hjerte enn menneskene. Rundt denne fortellingen skaper regissør Ridley Scott en storslått kulisseverden, der han med kraftfulle bilder levendegjør et urbant fremtidsmareritt.

Kommentarer

/ Alle kommentarer