Under sanden

Sous le Sable, Frankrike 2001
Regi: François Ozon

Charlotte Rampling er glitrende i rollen som Marie, i denne gripende skildringen av sorg. Den franske regissøren François Ozon har sagt at filmen er som en dokumentar om Rampling. «Hun ligner på karakteren i filmen og jeg brukte Charlotte slik hun er i virkeligheten,» har han fortalt The Guardian, «Glamorøs, hun har noe magisk ved seg. Men under overflaten er noe som du kjenner veldig sterkt. Noe hun ikke viser gjennom handlinger eller ord. Følelser.»

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Sous le sable
Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
Frankrike
Produsert:
2001
Regi:
François Ozon
Format:
35mm
Språk:
Fransk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 36min
Med:
Charlotte Rampling, Bruno Cremer, Jacques Nolot

Relatert

Forestill deg et voksent ektepar, som ser ut til å ha lykkes med å bevare omtanken for, og kjærligheten til, hverandre. Som fremdeles er hverandre nær. Som fordi det er sommer, har reist ut til landstedet sitt. Som fordi det er varmt trekker ned mot stranden og et forfriskende bad. Marie og Jean er et slikt par. Men den ene dagen Jean legger ut på svøm, kommer han aldri mer tilbake igjen.

Om tap og selverkjennelse

Da Under sanden kom, forbløffet den flere av dem som hadde kjennskap til Ozon og hans tidligere filmer. Den brøt tilsynelatende med det meste han hadde gjort før, ved å være så renskåren og enkel. Men i det lavmælte ligger også det voldsomme – her finnes innstendighet (Marie som nekter å akseptere at Jean er borte), smerte (vi kjenner hennes sorg) og kompleksitet (var Jeans forsvinning en tilfeldighet eller ikke, er Marie i ferd med å miste forstanden eller takler hun tapet på en konstruktiv måte?). Som i Ozons andre filmer skjuler det seg dystre ting under overflaten, samtidig som Maries fantasier også rommer noe genuint godt og vakkert.

«Charlotte Ramplings sensuelle sårbarhet gjør dette til en drømmerolle for en moden skuespillerinne.»

– VG

«It’s a role of fierce demands, and Rampling meets them all. In a summer of crass, Rampling is a true class act.»

– Rolling Stone

 

Kommentarer

/ Alle kommentarer