Margaret

Margaret
Regi: Kenneth Lonergan (2011)

Lisa Cohen distraherer en bussjåfør og blir indirekte skyld i en trafikkulykke der en kvinne omkommer. Frustrert over egen tilkortkommenhet og med aggressive krav til de kompromissvillige voksne som omgir henne, kjemper hun for å finne sin vei inn i voksenlivet.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Margaret
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
2011
Regi:
Kenneth Lonergan
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Utekstet
Spilletid:
3t 8min
Med:
Anna Paquin, J. Smith-Cameron, Mark Ruffalo, Jeannie Berlin, Jean Reno og Matt Damon

Etter en turbulent produksjonsprosess med fem års etterarbeid og rettssaker ble filmen Margaret minilansert på kino i USA høsten 2011, og kom på dvd i en utvidet versjon året etter. Mange kritikere har utropt den til en moderne klassiker og årets beste amerikanske film, et komplekst eksistensielt drama om å vokse opp med en fabelaktig Anna Paquin i hovedrollen som tenåringsjenta Lisa Cohen. Sted: New York City.

Dramatiker og filmregissør Kenneth Lonergan sier: "Filmen skal være et slags tenåringsepos, - en dokumentarisk urban opera bygd over dagliglivets detaljer, frustrasjoner og stengsler, alt som gjør livet så utfordrende, morsomt og smertefullt. Den er et nært blikk på en jente som lærer at du ikke kan få verden til å gjøre det du ønsker, for det finnes millioner andre som prøver det samme. Og når din unge idealisme kommer til kort, er det eneste du har, din egen menneskelighet og evne til kjærlighet."

Filmen henter sin tittel fra diktet Spring & Fall: to a young child, av den engelske 1800-talls poeten Gerard Manley Hopkins, et dikt som er innvevd i filmen på flere måter:

Margaret, are you grieving
Over Goldengrove unleaving?
Leaves, like the things of man, you
With your fresh thoughts care for, can you?
Ah! as the heart grows older
It will come to such sights colder
By and by, nor spare a sigh
Though worlds of wanwood leafmeal lie;
And yet you will weep know why.
Now no matter, child, the name:
Sorrow’s springs are the same.
Nor mouth had, no nor mind, expressed
What heart heard of, ghost guessed:
It is the blight man was born for,
It is Margaret you mourn for.

 

Legg merke til at vi viser den lange versjonen som regissøren selv stod bak, ikke den kortere versjonen som ble kinolansert i 2011.

Kommentarer

/ Alle kommentarer