Yrke: Reporter

Yrke reporter, regi Michelangelo Antonioni

I samarbeid med Foreningen Norske Filmfotografer har vi gleden av å invitere til et eksklusivt møte med den italienske mesterfotografen Luciano Tovoli fredag 8. september kl 18.30, i tilknytning til en visning av Michelangelo Antonionis Yrke: reporter.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Professione: Reporter
Nasjonalitet:
Italia/Frankrike/Spania
Produsert:
1975
Regi:
Michelangelo Antonioni
Språk:
Engelsk og spansk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
2t 9min
Med:
Jack Nicholson, Maria Schneider, Jenny Runacre


(NB: Yrke: reporter erstatter Suspiria denne dagen, etter ønske fra Tovoli selv, da han ikke er helt fornøyd med den foreliggende restaureringen av Suspiria. Suspiria vises i stedet lørdag 9/9, samt søndag 10/9 og fredag 15/9).

Luciano Tovoli landet etter to års utdannelse fra Centro Sperimentale di Cinema landet han sin første jobb for Vittorio de Seta, kanskje den fremste dokumentarist Italia har frembrakt, da han skulle filme Banditi a Orgosolo på Sardinia. Jobben skulle ta 17 dager, men kom til å strekke seg til åtte måneder og ble et mesterverk i sort-hvitt. Selv om de Seta stakk av med trofeet for beste foto ved filmfestivalen i Venezia, var nok dette den beste filmskolen Tovoli kunne ha gått på og ble utgangspunktet for en rik karriere. Blant de mange store regissørnavnene Tovoli har jobbet for, finner vi Valerio Zurlini, Walerian Borowczyk, Ettore Scola, Barbet Schroeder, Dario Argento og Michelangelo Antonioni.

I en av sine beste og samtidig minst kjente filmer, spiller Jack Nicholson den livstrøtte fjernsynsjournalisten David Locke, som antar en annens identitet etter et opphold i den arabiske ørkenen. Intetanende blir han deretter dratt inn i en våpensmuglende organisasjon med kontakter i den tredje verden.

Filmen er en thriller i strukturen, men konsentrerer seg hovedsakelig om å stille spørsmål om menneskets eksistensielle situasjon. Antonioni vender her tilbake til det registrerende og ikke-dramatiserende filmspråket som preget hans filmer fra 60-tallet.

Kommentarer

/ Alle kommentarer