Ondt blod i Amerika

Sergio Leone brukte 13 år på sin siste, største og mest ambisiøse film. Han hadde etter sigende hele filmen, bilde for bilde, klar i hodet da han startet innspillingen – til og med mye av Ennio Morricones musikk var ferdigkomponert, slik at de kunne spille den på settet for å skape den riktige stemningen.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Once Upon a Time in America
Aldersgrense
15 år
Nasjonalitet:
USA, Italia
Produsert:
1984
Regi:
Sergio Leone
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Dansk
Spilletid:
3t 48min
Med:
Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, William Forsythe, James Hayden, Tuesday Weld, Joe Pesci

Ondt blod i Amerika forteller historien om en guttegjeng som slår seg opp på feil side av loven under forbudstiden på det amerikanske 30-tallet. Vi møter først Noodles (De Niro), Max (Woods), Cockeye (Forsythe) og Patsy (Hayden) i 1921; de er guttunger som bedriver alvorlige rampestreker i den jødiske delen av Brooklyn.

Filmen utspiller seg på tre tidspunkter: I ’21, i ’33, når Noodles kommer ut fra fengsel, og til slutt i 1968, når en aldrende Noodles vender tilbake til gamle trakter. De er egentlig en gjeng med tapere, men de er vakre tapere. For italieneren Leone har laget en forførende og nostalgisk film om vennskap og svik og baksiden av den amerikanske drømmen – grådighet og vold. ”Det var en gang” - dette er eventyret om Amerika, et vondt eventyr og et storslått, episk mesterverk forløst i Leones stiliserte bilder og Ennio Morricones forførende musikk.

Kommentarer

/ Alle kommentarer